Världsrabiesdagen

World Rabies Day – WHO

28 september

Rabies är en virussjukdom som vi i Sverige förr kallade vattuskräck och som kan drabba alla varmblodiga djur, även människor.  Världsrabiesdagen som instiftats av WHO vill belysa effekterna av sjukdomen och informera om arbetet som görs för att stoppa den. Läs mer om arbetet på hemsidan för Global Alliance for Rabies Control.

Sjukdomen är vanligast förekommande i Asien, Afrika och Nord- och Sydamerika, men smittan är utbredd över världen och varje år drabbas mellan 30 000 och 70 000 människor. Flest fall rapporteras från Indien efter kontakt med smittade hundar. En ökning av sjukdomsfallen har noterats i Östasien sedan det blivit populärt med husdjur och Kina införde år 2006 ”hundbegränsning” för att förmå folk att ha max en hund  för att komma till rätta med rabiesproblem. Effektivt vaccin finns idag och ges i förebyggande syfte till riskutsatta yrkesgrupper, men användning i utvecklingsländerna är låg på grund av de höga kostnaderna.

Sverige är sedan sent 1800-tal rabiesfritt. De senaste två fallen där svenskar smittats utomlands inträffade 1974 och 2000. Sjukdomen är mycket allvarlig och för människor som smittats och utvecklat symptom är utgången så gott som alltid dödlig.

Ett närbesläktat rabiesvirus (European Bat Lyssa Virus-EBLV) finns bland fladdermöss i Europa. Sedan 2008 har övervakning skett i ett gemensamt projekt från Smittskyddsinstitutet, Statens Veterinärmedicinska anstalt, Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Ett mindre antal fladdermöss har i denna undersökning då uppvisat antikroppar mot EBLV, som tecken på tidigare kontakt med viruset, men inga djur har haft påvisbart virus.  Källa: Smittskyddsenheten, Västra Götalandsregionen

Läs om rabies hos svenska fladdermöss på SVA:s hemsida (Statens veterinärmedicinska anstalt).

Lämna en kommentar