Cao Ðài (Cao Dai)

Cao Ðài är en vietnamesisk religion, grundad på 1920-talet med inslag från alla de större

Cao Ðài

religionerna (buddhism, hinduism, taoism, konfucianism, kristendom och islam.) Dessutom finns ett starkt inslag av spiritism och animism. Religionen är i högsta grad synkretistisk (=religionsblandning).  Efter grundandet fick Cao Ðài en snabb spridning och det finns idag cirka 2 miljoner anhängare.

Cao Ðài är en tro med grundtanken att alla religioner har ett och samma gudomliga ursprung. Vare sig det högsta väsendet kallas Gud, Allah, intet eller Tao eller något annat så innehåller alla trossystem en och samma etik som bygger på kärlek och rättvisa. De olika religionerna är enligt Cao Ðài bara olika manifestationer av en samma sanning, och den sanningen är att det finns en enda Skapare av universum och allt levande, det finns en “Supreme Being” som regerar i allas hjärtan.

Cao Ðài strävar mot att skapa en mer tolerant värld där alla kan betrakta varandra som bröder och systrar eftersom alla har sitt ursprung hos en gudomlig källa vars mål är fred. Anhängarna tror på återfödelse och dyrkar sina förfäder, de står för ickevåld och vegetarianism.  Deras första mål är att återförenas med Gud Fader i himlen och det yttersta målet är att befrias från cykeln av födelse och död.

Inom Cao Ðài finns ett stort antal helgon. Bland dessa finns förutom Konfucius, Buddha, Brahma, Shiva, Vishnu och Jesus, även Che Guevara, Jeanne d’Arc, Napoleon I, Victor Hugo, Louis Pasteur, Sun Yat-sen och Winston Churchill.

Đạo Cao Đài är religionens förkortade namn, det fullständiga namnet är Đại Đạo Tam Ky Pho DJO (ungefär: Stora Religionen av Tredje perioden i Uppenbarelseboken och Frälsningen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Varje dag är en helgdag! Någonstans firar någon något!

%d bloggare gillar detta: