Judendom

Judendom  (av grekiska Ιουδαϊσμός,  Ioudaïsmos,  härlett från hebreiskans יהודה,  Yehudah,  ”Juda”, hebreiska: יַהֲדוּת, Yahedut) räknas som en världsreligion och är en av de äldsta kända monoteiska religionerna. Den symboliseras av den sexuddiga Davidstjärnan.

Judaism
Judendom

Judendom är en trosuppfattning innehållande flera praktiseringar som härrör från de antika israeliterna, vars historia finns nedskriven i den hebreiska Bibeln, Tanach. Tanach motsvarar det som kristna kallar gamla testamentet, och en del av denna, Toran (de fem Moseböckerna), betraktas som Guds ord.
Bland andra viktiga skrifter, som dock inte hålls för heliga, märks Talmud (kommentarerna) och Midrash (förklaringar till Toran).

Judendomen har en av de äldsta religiösa traditionerna som finns och som utövas än idag, och många av dess texter och traditioner är centrala även för andra abrahamitiska religioner. Judisk historia och handlingslinjer har påverkat andra religioner såsom kristendomen, islam och bahá’í.

Till skillnad från kristendomen och islam finns det inte inom judendom några officiella trosuppfattningar eller allomfattande doktrinella villkor som utgör villkor för att vara medlem.
Det är en ceremoniell lag (mitzvoth) som står som stomme inom Judendomen, där tron, jämfört med kristendomen, spelar en mer underordnad roll .

Inom judendomen finns idag tre huvudinriktningar; ortodox, konservativ och reform judendom.
En individ kan betraktas som jude om hon håller fast vid ett system av trosatser som gäller den Allsmäktige och livet efter döden, eller om hon håller fast vid ett antal trosuppfattningar som ger innebörd till en ritual.
Mångfalden inom judisk tro beror delvis på att handlingar (goda gärningar och 613 påbud och förbud), och inte trossater är den viktigaste delen av judisk religiöst liv.
Antalet judar är oklart men uppskattas till ca 14 miljoner,varav 41 % bosatta i Israel.

Mer info:

Judaism 101
Judisk tideräkning
Judiska församlingen Göteborg
Judiska församlingen Stockholm
Judiska Kalendrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Varje dag är en helgdag! Någonstans firar någon något!

%d bloggare gillar detta: