Konfucianism

Konfucianism är en central kinesisk idétradition. Konfucianism anger familjens och samhällets ideala relationer för att ett harmoniskt förhållande ska komma till stånd.
Tre stora religioner har påverkat uppkomsten av Kinas kultur: konfucianismen, taoismen och buddhismen. Det råder delade meningar huruvida konfucianismen ska räknas som en religion, då denna tankeriktning har större likheter med en politisk ideologi än med en traditionell religion.

Konfucianismen är i högsta grad en statsideologi, och starkt hierarkisk (till skillnad från taoism och buddhism). Konfucianismen lägger framförallt stor vikt vid de traditionella kinesiska sederna, som anses viktiga för ett gott samhälle, en god moral, och ett gott liv.

Den kinesiske filosofen Kong Zi, (K’ung-fu-tzu, Kongfuzi, Kong Qiu eller Master K’ung), mest känd som Konfucius (den latinska formen namnet), levde i Kina på 500-talet f.Kr. Hans idéer var inte ursprungligen tänkta som en filosofisk lära, utan mera som en ”Way of the Gentleman”, konfucianism var från början ett system med hederskoder och moraliska antaganden för den bildade överklassen i det kinesiska samhället.
Det var senare författare, såsom Sima Tan, Sima Qian, och Liu Xiang, som tog fram filosofiska element från de konfucianska skrifter. Ett stort antal olika skolbildningar har framkommit från studiet av sådana texter.

Efter sin död fick Konfucius kultstatus och ett tempel byggdes år 480 f.Kr. för att hedra honom och dyrkan av Konfucius kom att bli en del av det system med offer och dyrkan av flera gudar som redan fanns.
.
En av de viktigaste idéerna inom konfucianismen är den om de fem banden. Dessa band är de olika typer av relationer som anses finnas och är av grundläggande vikt för ett fungerande samhälle,
Konfucianismen föreskriver levnadsregler för vart och ett av de fem banden; fursten skall vara god mot undersåtarna, vilka skall visa sin lojalitet mot fursten. Fadern skall visa kärlek mot sonen, som skall visa vördnad mot fadern. Den äldre brodern skall visa välvilja mot den yngre brodern, som skall visa respekt mot den äldre brodern. Mannen skall visa kärlek mot hustrun, som skall visa lydnad mot mannen. Den äldre vännen skall visa trofast hänsyn mot den yngre vännen, som skall vara trofast och visa aktning för den äldre vännen.
Denna ideologi återspeglar och har också i viss grad medverkat till att bevara Kina som ett hierarkiskt och inte minst patriarkalt samhälle. I konfucianismens idealland skall alla veta sin samhällsplats.

Viktigast av de traditionella skrifterna är De Fem Böckerna:
I Ching (Förvandlingens bok)
Shih Ching  (Sångernas bok)
Shu Ching (Dokumentens bok)
Li Chi (Li Ching) (Riternas bok)
Ch’un Ch’iu (Vår- och höstannalerna)

Förutom i Kina har konfucianismen varit inflytelserik i Korea, Japan (där den påverkat shinto) och Vietnam.

Mer info:
Interfaith
Konfucianism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Varje dag är en helgdag! Någonstans firar någon något!

%d bloggare gillar detta: