Shinto

Shinto  (på svenska ofta Shintoism)  är en Japansk inhemsk religion.

Torii

Så mycket som 84% av Japans befolkning praktiserar än idag shinto,  dock oftast tillsammans med buddhismen. Namnet betyder ”gudarnas väg” (japanskans to är samma ord som kinesiskans tao eller dao i taoismen), och började användas först när buddhismen kom till Japan; dessförinnan hade den gamla religionen inget namn.

Shinto har kallats ”Japans religion”, shintos traditioner och värderingar går inte att skilja från den Japanska kulturen. Många välkända Japanska seder har sitt ursprung i Shinto.
Enligt den japanska krönikan Kojiki,  den äldsta bevarade boken om Japans uråldriga historia , har Shintos gudar skapat Japan som en avbild av paradiset på jorden och Ja-pans regent, kejsaren, är en direkt ättling till solgudinnan Amaterasu.

Shinto har ingen fastslagen trosbekännelse eller systematiserad teologi, som till exempel kristendomen. Istället kretsar mycket av religionen kring olika riter. Bland de viktigaste riterna märks olika former av reningsriter. Orenhet och rening är viktiga begrepp, som har likheter med förhållningssätten inom hinduismen där rituell renhet är viktig. De kan även jämföras med begrepp som synd och nåd eller förlåtelse inom kristendomen.

Shinto kan betecknas som en form av animism  (tron att naturen är besjälad) och kretsar i stor utsträckning kring kulten av naturandar, japanska kami. Vördnaden för naturen är därför central. De högsta och populäraste gudomarna är solgudinnan Amaterasu, risguden Inari och krig- och fredsguden Hachiman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Varje dag är en helgdag! Någonstans firar någon något!

%d bloggare gillar detta: