Pagan

Pagan, Paganism/Hedendom
har kommit att uppfattas som en benämning på ett brett utbud av andliga eller rituella övertygelser inom folktro, polyteistiska religioner, schamanism mm
Med benämningen Paganism eller Hedendom avser man en naturvördande religion som använder sig av tro och ritualer från äldre traditioner.

Enlig Pagan Federation avses en naturbaserad andlig väg”, och kan  definieras som en polyteistisk (många gudar) eller panteistisk (Gud och världen är ett) tro.
”Nyhedendomen inspireras av våra förfäders religioner, hedendomen och de så kallade förkristna religionerna. Det som kallas hedendom är olika livsåskådningar som fortfarande utövas i stora civilisationer som Japan och Indien eller hos mindre stamfolk eller urbefolkningar. Nyhedendomen har främst utövare i Europa, Nordamerika och europeiska ättlingar (och utflyttade) i Australien. Inspiration hämtas främst från den klassiska europeiska hedendomen som utövades i Persien, Egypten, Grekland och Romarriket, samt de hedniska religionerna i norra Europa som utövades av de germanska/keltiska folken. Även andra inspirationskällor finns såsom olika ockulta traditioner och tekniker.
Paganismen är inte dogmatisk. Paganer strävar efter ”en egen personlig upplevelse av det gudomliga.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Varje dag är en helgdag! Någonstans firar någon något!

%d bloggare gillar detta: