Mandeism

Mandeism (mandaeanism) är en religion med gnostisk prägel.   De ca 100 000 utövarna finns främst i Irak och södra Iran.  Enligt mandeismen sändes Manda d’Haije som frälsare till miänniskorna för att erbjuda insikt (gnosis) som kan befria själen från fångenskap i materien och återföra den till den himmelska ljusvärlden. De troende kallas ibland sabier av det arameisk-mandeiska ordet ”sabe” för ”döpt” (i vatten). Mandeismens heliga skrift är Ginza, som betyder ”skatt”.

Det viktigaste sakramentet är dopet genom nedsänkning i rinnande vatten, något upprepas flera gånger under den troendes livstid.  Mandéerna vördar Johannes Döparen, är utpräglat dualistisk liksom gnosticismen och gott–ont, ljus–mörker, själ–materia är viktiga motsatser. Läran innefattar förbud mot att häda, döda, begå självmord, stjäla, ljuga, begå äktenskapsbrott, skilsmässa begå våldshandlingar,.
För att räknas som mandean så måste båda föräldrarna vara mandean.
Under 1990-talet kom en del Mandeer till Sverige som flyktingar bland annat pga att de inte fått sina giftermål godkända vilket medfört att deras barn betraktats som utomäktenskapliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Varje dag är en helgdag! Någonstans firar någon något!

%d bloggare gillar detta: