Rastafari

Rastafari, (framförallt i Västindien, USA, Brasilien och Afrika), är en religiös rörelse – ibland kallad en ”messiansk religion-politisk rörelse” som växte fram I Jamaicas slum under 1930,till 1950-talen. Den mest kände Rastafarin är Bob Marley vars reggae-musik gjorde rörelsen internationellt känd.
Det finns stora variationer inom Rastafari-rörelsen och den har ingen formell organisation. En del Rastafarianer ser Rasta mer som ett sätt att leva än som en religion. Det som förenar alla olika inriktningar är tron på det gudomliga/messianska hos Kejsare Haile Selassie I av Etiopien som kröntes den 2 november 1930. Denne ses av rastafarianerna som Messias eller en inkarnation av Jah/Gud. Han avsattes genom en militärkupp i september 1974 och avled den 27 augusti 1975. Till hans minne firar man den 2 november årsdagen av kröningen.
Efterföljare kallas Rastafarians, Rastafaris, Rastas eller Ras Tafarians – rörelsen har fått sitt namn efter Ras Tafari Makonnen, det namn Haile Selassie bar före kröningen till kejsare år 1930.
Rastafaris ogillar termen ”Rastafarianism” eftersom de förkastar de ”ismer och schismer” som karakteriserar ”det förtryckande och korrupta vita samhället”. (Religionfacts.com)
Som grundare av rörelsen betraktas Marcus Garvey (1887-1940)  ,förkämpe för svartas rättigheter både på Jamaica och i USA.och grundare av Universal Negro Improvement Association and African Communities League (UNIA-ACL).

Det finns flera Rasta helgdagar, de flesta härrör från händelser i Kejsar Haile Selassie´s liv. Viktigaste högtiderna är:
2 november – Selassie’s kröning
6 januari – Selassie’s ceremoniella födelsedag
21 april – Selassie’s besök på Jamaica, Groundation Day
23 juli – Selassie’s personliga födelsedag
1 augusti – frigörelse från slaveri
17 augusti – Marcus Garvey’s födelsedag

Mer info:
Religionfacts
Bob Marley
Rastafarian beliefs – BBC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Varje dag är en helgdag! Någonstans firar någon något!

%d bloggare gillar detta: