Hinduism

Hinduism är ett samlingsbegrepp för religioner och sedvanor i Sydasien, framförallt i Indien. ”Hindu” är ett persiskt ord som betyder indier och har kommit att beteckna

Hinduism

anhängare av Hinduism. Indierna själva använder beteckningen Sanatama dharma, vilket betyder den eviga läran eller den eviga sanningen

Indiens äldsta religiösa litteratur är Vedaskrifterna som härstammar från 1000-talet f. Kr. Vedorna består av fyra skriftsamlingar och är de allra viktigaste av de heliga skrifterna inom hinduismen, och utgör grunden i hinduisk filosofi. Ca 400 f. Kr. tillkom Upanishaderna som bl a handlar om brahman – den gudomliga och sanna verkligheten – och atman – det livgivande i en människa eller ett djur, en del av brahman. Vid sidan av dessa religiösa verk finns Mahabharata, något äldre än upanishaderna och innehåller Bahagavad-gita (Herrens sång), där guden Krishna berättar om kärleken mellan Gud och människa.

Gemensamt för hinduer är respekten för den heliga kon, tron på karma, delaktigheten i kastväsendet, och tron på reinkarnation.
Genom reinkarnationer ska människan uppnå ‘Moksha’ -befrielsen från själens kretslopp. En god människa som utför goda handlingar i varje reinkarnation kommer ett steg närmre ‘Moksha’ för varje gång hon återföds, medan motsatsen händer en ond människa som inte gör rätt för sig och då får sämre och sämre ställning i sin reinkarnation.
Man föds till hindu och man kan aldrig konvertera till att bli hindu, även om man kan anamma religionen och tron, men en icke infödd hindu kan aldrig bli det.
Det vimlar av gudar i den hinduistiska religionen men många anser att de olika gudarna bara är olika sidor av en och samma gudomlighet.

Inriktningar:
* Vaishnavism (ca 80% av hinduerna)
Vaishnaviter (vaishnavas), dyrkar den ende guden Vishnu. Den teologiska grunden för vishnuismen bygger på Vedanta. Somliga vaishnavas betraktar Brahma och Shiva som två av de sätt Vishnu tar gestalt.     Andra vaishnavas betraktar Shiva som en halvgudomlig asket. På grundval av Mahabharata dyrkar en rörelse med rötter i både vishnuvördnad och shivavördnad dem båda under den gemensamma formen     Harihara.

* Shivaism
Den äldsta av inriktningarna. Shaivas dyrkar den ende guden Shiva som är förgörelsens och återskaparens gud. Han är källan till både gott och ont.

* Shaktism
Shaktas dyrkar någon av de kvinnliga gudarna, vanligen Mahadevi/Devi/Kali (samma karaktär med olika namn).

* Smartism,
Smartas utövar renodlad advaita-vedanta, och utövar en puja som behandlar Vishnu, Shiva, Mahadevi, Surya och Ganesha (i sydindien även Skanda-Murugan) som likvärdiga manifestationer av Brahman.

Mer info:
Hinduism 

Tideräkning

Hinduiska högtider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Varje dag är en helgdag! Någonstans firar någon något!

%d bloggare gillar detta: