Surva

Surva – Maskeradfestival

Slutet av januari /början av februari varje år

1-3 februari 2013

Festivalen Surva i Pernik, Bulgarien, som pågår i tre dagar är den äldsta och en av de största Maskeradfestivalerna på Balkan.

surva

Traditionen med maskerader kan spåras tillbaka till hednisk tid då maskerna och förklädnaderna skulle skrämma det onda på flykten.  Den har tidigare firats i samband med helgonet St Basil (Vassilovden) vars minnesdag infaller den 15 januari.

Numera genomförs varje år sista helgen i januari en lång rad shower med maskerade grupper, men framförallt är det maskerade människor på gatorna, nästan varje by i området har en egen karnevalsgrupp. Dessa maskerader kallas Survakari. ett karakteristiskt inslag i Survakari är att ett fingerat bröllop spelas upp. Andra typiska drag hos Survakari omfattar dans och besök i varje hus.

I maskeraden finns ett brett utbud av karaktärer, många maskerade människor med klockor hängande från sina bälten, och alla rör sig i en speciell rytm.  Kostymer finns i princip två typer: pälskostymer och dräkter av trasor.
Maskerna är huvuden i form av märkliga varelser med skrämmande ansikten. De har gapande käftar, horn och svansar.. Ibland kan en mask vara enklare, som ett ansikte insmort med koldamm och med lösmustasch eller skägg.

surva1

Festivalen arrangeras av kommunen Pernik sedan 1966 och har numera status som en internationell festival.   Sedan 2008 genomförs ”International Festival of Masquerade”  varje år under den sista helgen i januari eller första helgen i februari.

Över 5000 människor och mer än 90 grupper som förutom Bulgarien även kommer från Europa, Asien och Afrika.  Festivalen har vuxit från 800 deltagare år 1966 till 6000 år 2012. I samband med festivalen anordnas också mängder av pjäser, demonstrationer, utställningar och basarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s