Gorsedh Kernow

Gorsedh Kernow

1 sep 2012, 7 sep 2013, 6 sep 2014

Gorsedh Kernow är en politiskt och religiöst obunden organisation som vill bevara Cornwalls unika keltiska anda – genom litteratur, musik och konst, på både engelska och språket korniska.

Varje år den första lördagen i september anordnas ett evenemang  ”Open Gorseth” i Cornwall.  Under ceremonin utdelas utmärkelser för hedervärda gärningar liksom priser till vinnare i de årliga tävlingarna för författare, poeter och konstnärer.

En höjdpunkt under ceremonin är ”blomdansen” som utförs av barn från området. Storbarden inviger nya barder som tar ett bardnamn på korniska som speglar deras intressen, yrken, härstamning eller familjeband.  Ceremonin avslutas med att man svär trohet till Cornwall på Sword of Cornwall, som representerar Excalibur och sjunger Bro Goth Agan Tasow.

Lady of Cornwall and flower girls at the 2007 Gorsedh Kernow (Penzance)

Gorsedd (gorsedh, goursez) är en stämma, en sammankomst, där moderna barder, det vill säga poeter, författare osv, träffas. Ofta syftar man med ”gorsedd” på den nationella gorsedd som finns i Wales, Gorsedd Beirdd Ynys Prydain, men det finns andra gorsedd såsom Gorseth Kernow i Cornwall och Goursez Vreizh i Bretagne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s