The National Eisteddfod of Wales

The National Eisteddfod, Eisteddfod Genedlaethol Cymru, är en av världens största festivaler och hålls varje år i månadsskiftet juli-augusti, på en ny ort varje år.
Musik, dans, bildkonst, föreställningar, familjeverksamhet – det finns något för alla på Eisteddfod.

2012 hölls festivalen den   4-11 augusti på gamla Llandow flygfältet nära Cowbridge i Vale of Glamorgan.
2013 hålls festivalen den 3 – 10 augusti i Denbighshire

Till 2014 planeras festivalen i  Carmarthenshire och 2015 i Monmouthshire, Wales.

Eisteddfod Genedlaethol Cymru är Wales Eisteddfoden (walesisk festival för litteratur, musik och framföranden).  Det är en av de största festivalerna i världen med över 160 000 besökare varje år.

På denna Eisteddfod förekommer både konsertevenemang och teateruppföranden, men framför allt musikaliska och litterära tävlingar av olika slag, bland annat utmaningar såsom cerdd dant (kymriska: strängsång) där den tävlande med någon minuts förberedelse ska spela ett känt stycke på sin harpa samtidigt som han sjungande improviserar en helt annan melodi till en dikt, som liksom musikstycket tilldelas med kort varsel.

Föreningen Gorsedd y Beirdd * (Gorsedd of the Bards) deltar i festivalen, delar ut priser, genomför ceremonier och går i processioner och hedrar nya medlemmar, nya barder.

Y pafiliwn (Paviljongen) under festivalen i Meifon 2003

National Eisteddfod Festivals  webbsida på walesiska och på engelska.

——————————————–

*Gorsedd Beirdd Ynys Prydain eller bara Gorsedd y Beirdd är den kymriska (walesiska)  gorsedden.

Gorsedd y Beirdd finns till för att främja tillkomsten av poesi och musik och för att bevara och skydda Wales gamla kulturtraditioner.

Gorsedd Beirdd Ynys Prydain grundades 1792 av Edward Williams, (walesisk antikvarie, poet, samlare och förfalskare) som också uppfann många ritualer vilka antogs vara baserade på den gamla keltiska druidismen.  I dag har mycket av ritualerna kristna influenser. Gorsedd y Beirdd gjorde sitt första framträdande vid eisteddfodau  (walesisk festival för litteratur, musik och framföranden)   i Carmarthen 1819, och har behållit sina band med festivalen. Föreningen består av poeter, författare, musiker, konstnärer och personer som har bidragit betydelsefullt till det kymriska språket, litteraturen och kulturen.

—-

Gorsedd (gorsedh, goursez) är en  stämma, en sammankomst,  där moderna barder, det vill säga poeter, författare osv, träffas. Ofta syftar man med ”gorsedd” på den nationella gorsedden i Wales, Gorsedd Beirdd Ynys Prydain (Gorsedd y Beirdd), men det finns också andra gorsedd såsom Gorseth Kernow i Cornwall och Goursez Vreizh i Bretagne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s