Världsdagen för internationell rättvisa

Världsdagen för internationell rättvisa, World Day for International Justice,  17 juli

Världsdagen för internationell rättvisa uppmärksammas över hela världen den 17 juli som en del av stödet för ett framväxande system av internationell straffrätt.   Dagen kallas också Day of International Criminal Justice eller International Justice Day.

Varje år använder människor runt om i världen denna dag till evenemang för att främja internationell straffrätt, särskilt den Internationella brottmålsdomstolen, ICC.  Dagen har bidragit till att internationellt uppmärksamma vissa frågor som t ex folkmord i Darfur, och allvarliga brott med våld mot kvinnor

Internationella brottmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC, ibland förkortat ICCt för att särskilja det från International Chamber of Commerce), etablerades 2002 som en internationell domstol och en permanent tribunal för att åtala personer för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser enligt bland annat Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen.

17 juli valdes som Världsdag för internationell rättvisa eftersom det är årsdagen av antagandet av Romstadgan, fördraget som skapade den internationella brottmålsdomstolen.

The building of the International Criminal Court in The Hague, Netherlands

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s