Sheelah’s Day

Sheelah’s Day / Sheelah-Na-Gig

18 mars

Irland

På de platser där traditionella irländska fester fortfarande firas, är det dagen efter St Patricks Day dags att hedra Sheelah-Na-Gig. Hon är en keltisk fruktbarhetens och sexualitetens gudinna, men inte ens irländarna själva är säkra på vem hon egentligen var.

Enligt en tradition lär hon ha varit Patricks fru, enligt andra var hon Patricks mor.  Det enda man är säker på är hur dagen ska firas:  genom att man dricker whisky…  Den klöver som bars under St Patrick’s Day ska bäras den här dagen också, tills den så småningom dränks i kvällens sista glas. 

Sheelah är ett gammalt irländskt ord för en slarvig/ inte ordentlig/  kvinna. I Australien, med dess mycket irländska bakgrund, är termen ”Sheila” fortfarande vanlig slang för ”kvinnan”.

Avbildningar av ”Sheelahs” eller ”Sheelah-na-gig” finns i form av ”gargoyles” (stenskulptur som avleder dagvatten = vattenkastare) på gamla kristna kyrkor i Irland och på de brittiska öarna. Stenskulpturerna föreställer en gudinna, en kvinna, ofta med benen isär exponerande sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s