Internationella konsumentdagen

World Consumer Rights Day (WCRD)

15 mars

Den Internationella konsumentdagen uppmärksammas varje år på initiativ av Consumers International (CI), den internationella konsumentrörelsen med 220 medlemsorganisationer.  I nätverket ingår Konsument Europa som är en fristående enhet på Konsumentverket i Sverige.

Temat för Internationella konsumentdagen 15 mars 2012 är våra pengar och våra rättigheter: en kampanj för verklig valfrihet för finansiella tjänster

Den globala konsumentrörelsen kräver gemensamt en verklig valfrihet för konsumenterna. Inför den stora dagen kommer konsumentrörelser att genomföra olika aktiviteter runt om i världen, se aktivitetskarta.

Ursprunget till dagen är ett tal som President John F Kennedy höll 15 mars 1962 till USA:s kongress om konsumenternas rättigheter i ett. Sedan dess markerar konsumentrörelsen 15 mars varje år som ett sätt att öka det globala medvetandet om konsumenternas rättigheter.

År 2012 infaller också 50-årsdagen av det historiska talet där President John F Kennedy skisserade sin vision av konsumenternas rättigheter:

”Konsumenterna per definition inkluderar oss alla… De är den största ekonomiska gruppen, påverkar och påverkas av nästan alla offentliga och privata ekonomiska beslut. Men de är den enda viktiga grupp … vars åsikter ofta inte hörs. ”

Dessa rättigheter, som är grunden för den globala konsumentrörelsens arbete, är åtta till antalet och har godkänts av FN:s generalförsamling:

  • Rätten att tillfredsställa grundläggande behov
  • Rätten till säkerhet
  • Rätten att bli informerad
  • Rätten att välja
  • Rätten att höras
  • Rätten till ersättning
  • Rätten till konsumentutbildning
  • Rätten till en hälsosam miljö

Läs mer på Consumers International.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s