Pi-dagen

Pi-dagen

14 mars

Pi-dagen firas sedan 1988 världen över, initiativet togs 1988 på museet Exploratorium i San Francisco.  Det är inte någon officiell högtid, men uppmärksammas ändå av enskilda personer, på en del skolor och museer som t ex Tekniska museet.

Att just 15 mars kom att bli utsedd som  ”pi-dagen” beror på att den 15 mars med amerikanskt datumformat skrivs 3.14 och talet pi avrundas till 3,14.

För att beräkna cirkelns omkrets använder man det oändliga talet pi, som vi ofta anger med det ungefärliga värdet 3,14. Cirkelns omkrets är lika med diametern (= avståndet tvärs över cirkelns centrum till cirkelns motsatta kanter) gånger pi och alltså omöjlig att beräkna exakt p.g.a. pi-talets oändlighet.  (Grekiska bokstaven π började användas som symbol för pi på 1700-talet.)

Pi har hittills beräknats med över 51 miljoner decimaler … ja, till vilken nytta kan man undra.

På sidan Eye1 finns  pi-talet med sina första 10 000 decimaler.

Pi har varit känt i nästan 4000 år, Babylonierna räknade på cirkelns area och fick fram värdet pi=3. En Babylonsk ”anteckning” från ca 1650 f.Kr. anger värdet 3,1605 vilket är en god uppskattning av värdet. Matematikern Archimedeus av Syracusa (287-212 f.Kr.)s  beräknade cirkelns area till mellan 3 1/7 och 3 10/71.

På 1700-talet visade matematikern Georges Buffon ett sätt att beräkna pi utifrån ett antagande – prova det själv genom ett besök på Exploratorium – The museum of science, art and human perception.

google pi-day logo

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s