Martenitsas

Martenitsas – Baba Marta

1 mars

Bulgarien Martenitsa

I Bulgarien firas den 1 mars med den månghundraåriga traditionen att bära med sig och utbyta ”Martenitsas” – röda och vita armband eller ulldockor som symboliserar hälsa och lycka och är en påminnelse om att våren är nära.

Baba Marta (”farmor mars”) är namnet på en mytisk figur som kommer med våren nar vintern tar slut.  Baba Marta ses som en halt gammal dam med käpp vars humör beror på vädret under mars månad, – varmt och soligt väder innebär att Baba Marta är glad, håller sig vinterns kyla kvar blir hon arg.

Som så ofta med gamla folkliga traditioner finns det olika versioner av berättelsen om Baba Marta. Man säger att hon den dagen hon gör sin vårstädning och skakar sin madrass för sista gången innan nästa vinter – fjädrar sprids då på jorden som årets sista snö. Traditionen med Martenitsi tros ha inspirerats av Bulgariens första Khan Asparukh, som skickade ett vitt snöre till sin hustru för att berätta att han överlevt en strid.

Martenitsas finns numera i alla former och storlekar – från gigantiska byggnader till två små enkla strängar som placeras på nyföddas arm, alla innebär de en önskan om tur och skydd mot de onda andarna i världen, en symbol för hälsa och ett tecken på uppskattning.

Martenitsas knutna i ett blommande träd, en symbol för den annalkande våren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s