David’s Day / Dewi Sant

 David’s Day

1 mars

Nationaldag Wales

St David är skyddshelgon av Wales och för det walesiska folket. Den 1 mars firas årsdagen av hans död år 589 e.Kr. och likaså den walesiska nationaldagen.

St Davids dag inte är en nationell helgdag även om många walesiska arbetsgivare ger ledigt hela eller del av dagen.

St David, eller Dewi Sant, var ett helgon i den keltiska kyrkan. Han var son till en hövding Menevia och föddes troligen nära nuvarande staden St Davids. En redogörelse för hans liv skrevs mot slutet av 1100-talet av en munk vid Llanbadarn Fawr nära Aberystwyth. Många mirakel tillskrevs honom, det berättades ofta att en gång när Dewi predikade till en folkmassa kunde inte alla höra, så han lade en näsduk på marken och stod på den för att predika, varvid marken höjdes under honom och alla kunde höra.

1 mars, St Davids Day, är nu den traditionella walesiska nationaldagen, och firades  fram till den protestantiska reformationen på 1600-talet som en religiös högtid.

Detta är numera en dag då ” äkta” Walesare bär purjolök i mössan i enlighet med en gammal ramsa ”Ät purjolök i mars och vitlök i maj så kan alla läkare får leka resten av året” -. St David sägs ha levt 147 år, så kanske han följde recept.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s