Skottdagen

Skottdag – Skottår – Leap year

29 feb

Ett år är 365,2425 dagar långt enligt den gregorianska kalendern, den kalender som används i de flesta av jordens länder. Eftersom vi räknar med 365 dagar per år blir det en viss förskjutning av dagjämningar, solstånd och så vidare. Till exempel infaller Vintersolståndet i kalendern sakta allt tidigare i december.

För att jämna ut kalendern infördes en ”skottdag” i slutet av februari så att dagar kunde läggas till eller tas bort. Februari var i den gamla romerska kalendern (före år 46 f.Kr.) årets sista månad (1 mars var nyårsdag), när skottåret infördes var det naturligt att lägga skottdagen just där.

Sedan år 2000 är det i de flesta länder den 29 februari som är skottdag. Dessförinnan var 24 februari skottdag, men för att slippa problemet med att namnsdagarna i slutet av februari flyttades vart fjärde år valde man att kalla den sista dagen i februari för skottdagen. (Högtider)

I mitten av 1800-talet kom seden – skämtet – att kvinnor får fria under skottår – eller bara på skottdagen till Sverige. Som ett led i borgligt flirtande blir seden under en period otroligt populär. Omkring 1900 och några årtionden framåt säljs t.o.m. vykort på temat ”Akta dig karl. Det är skottår”. Flickor ordnar skottårsbaler och soaréer och skriver inbjudningar och skälmaktiga anonyma brev – gärna på vers – till sina uppvaktande kavaljerer och till äldre inbitna ungkarlar. Vanligtvis stannade det vid att en flicka tog mod till sig och bjöd upp till dans. Frieriet var trots alla skämt ett mannens privilegium så länge en kvinna varken kunde försörja sig eller göra anspråk på ett fullgott liv som ogift.” (Nordiska museet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s