Fettisdagen

Fettisdagen / Fastlagstisdagen / Mardi Gras

8 mar 2011, 21 feb 2012, 12 feb 2013, 4 mars 2014, 17 feb 2015

Kristendom

Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före den långa kristna fastan som pågår fram till påsk.

Det finns många namn på den här dagen, namnet fettisdag är bildat av orden ”fet” och ”tisdag”, där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Fettisdag kallas också vita tisdagen, pannkaketisdag, stenkaketisdag eller Mardi Gras.                                    Vita tisdagen är ett ålderdomligt uttryck som också ibland (felaktigt?) används för tisdagen i ”stilla veckan”, veckan före påskdagen.

I Finland kallas det Fastlagstisdagen, i Österrike och Tyskland heter dagen ”Faschingsdienstag” och firas med karneval och festande.

I många engelsktalande länder kallas den Shrove Tuesday, Pancake Tuesday, Pancake Day, Mardi Gras eller Fat Tuesday.

Mardi Gras är egentligen det franska namnet på fettisdagen och kan numera snarare syfta på till exempel en Pridefestival i Sydney, Australien eller på festivalen ”New Orleans Mardi Gras”.

Det enda av fastlagsfirandet som i Sverige egentligen levt kvar fram till 2000-talet är ätandet av semlor (fastlagsbullar)  (som dock inte längre begränsas till fettisdagen eller ens fastlagen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s