Imbolc

Imbolc

2 februari norra halvklotet,   2 augusti södra halvklotet

Pagan, Wicca, Kelter, Irland, Skottland

Imbolc är en av de Pagan/Wicca -högtider med keltiskt ursprung som delar året i fyra delar. Imbolc är firandet av vårens början, de andra årstidsfesterna är  Lughnasadh, Samhain och Beltane.

Imbolc (uttalas ”im-olk”), ibland kallat ”Oimelc”,  är ett hedniskt firande av vårens ankomst. Dagen kallas likaså för ljusmässa, Birgits afton, Oimelec, Facklornas högtid mm. Tändandet av eldar är ett viktigt inslag i denna högtid som ett sätt att fira Solens ökande styrka de kommande månaderna.

Imolc är nära förbundet med den kristna traditionens firande av Kyndelsmäss (2 februari) och St Brigids Day (1 februari). Ursprungligen kommer firandet från Kelterna (Irland) där den här dagen var tillägnad gudinnan Brigid (Bridget, Brighid, Brig eller Bride). Vid Imbolc firades då tiden när lammen föds och börjar dia (ordet Oimelc betyder fårmjölk). Detta är den tid då allt visar små tecken till att börja komma till liv igen efter en lång vintersömn.

Senare ersatte katolska kyrkan denna högtid med Kyndelsmässodagen den 2 februari som var tillägnad jungfru Maria och firades med ljusprocessioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s