Internationella dagen till minne av förintelsens offer

International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust

27 januari

Idag ska vi minnas förintelsen eller the Holocaust som skedde under andra världskriget. Miljontals människor, många judar, men också romer, sovjetiska civila och krigsfångar, handikappade och homosexuella, politiska och religiösa motståndare, fängslades, torterades och dödades i koncentrationsläger spridda över det naziockuperade Europa.

Den 27 januari 1945 nådde de allierades trupper fram till det ökända koncentrationslägret Auschwitz i Polen som kunde befrias.

Sedan 1999 har dagen varit en nationell minnesdag. I januari 2005 firade FN:s generalförsamling 60-årsdagen av befrielsen och proklamerade då den 27 januari som internationell minnesdag för att hedra förintelsens offer. Människor över hela världen samlas i en årlig manifestation mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism och förhoppningen är att genom att minnas dessa händelser förhindra framtida folkmord. FN:s tema 2012 är ”Children and the Holocaust” som vill belysa effekterna av våld på barn.

I Sverige uppmärksammas minnesdagen med bland annat seminarier och diskussioner på skolor, länsstyrelser, kommuner etc. Läs mer på hemsidan ”Forum för levande historia”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s