Yennaier

Yennaier – Berbiskt Nyår

12 januari

Berbiskt nyårsfirande hänger samman med jordbruk och natur, gamla saker i hemmet byts ut och man ser till att avsluta allt man påbörjat innan nya året börjar.

Årets första dag enligt Berber-kalendern firas på olika sätt i olika delar av norra Afrika. En utbredd tradition är en måltid med speciell mat som variear mellan olika regioner (t ex couscous med 7 olika grönsaker, eller med kyckling). I Algeriet uppmärksammas dagen även av människor som inte anvander Berber-kalendern i vanliga fall.

Berberna (eller Amazigh-folket) finns till största delen i Marcko (40 procent av landets befolkning) och i Algeriet, Libyen och Tunisien. Berbernas ursprung är osäkert, men de tycks ha dominerat norra Afrika så tidigt som för omkring 3 500 år sedan. Den arabiska erövringen av Nordafrika på 600- och 1100-talen innebar att berberna undanträngdes till bergstrakter och ökenområden, där de sedan dess lever som jordbrukare eller nomader. De flesta är muslimer.

En udda aspekt med Yannayer-firande rör datumet för Nyårs-dagen. Trots att helgen från början inföll den 14 januari (enl gregoriansk kalender) är det numera, möjligen på grund av ett missförstånd, den 12 januari som helgen firas.

Berber-Amazigh flag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s