Vårfestivalen – kinesiskt Nyår

Kinesiskt nyår – Vårfestivalen

23 jan 2012, 10 feb 2013, 31 jan 2014, 19 feb 2015
Kina
kulturellt, buddhism, daoism, konfucianism

Vårfestivalen, det Kinesiska nyåret enligt den traditionella kinesiska kalendern, infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, (någon gång under perioden 21 januari till 19 februari i den Gregorianska kalendern).
Festivalen börjar första dagen i kinesiska kalenderns första månad och avslutas med Lantern-festival den femtonde dagen, (år 2012 den 6 feb).  Kinesiska nyåret är den längsta och viktigaste högtiden i Kinesiska kalendern.

En mängd traditioner finns runt det kinesiska nyåret som markerar slutet på vintersäsongen. Nyårsfesten hålls som regel på nyårsafton, medan nyårsdagen ägnas åt vän- och familjebesök. Midnatt firas in med smällare och fyrverkerier. I stor del av Kina är fisk en symbolladdad maträtt eftersom ordet för fisk uttalas på samma sätt som ordet för ”överflöd”. I Nordkina är jiaozi, som annars är vardagsmat, lika obligatoriskt på matbordet. Barn, men också många andra, får vanligen en nyårspeng i ett rött kuvert, och många arbetsplatser delar ut en 13:e månadslön till sina anställda. Vårfestivalen är också för många den längsta arbetsfria perioden på året.

Kinesiskt Nyårs-lejon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s