Nationaldag Haiti

Nationaldag, Självständighetsdag, Haiti

1 januari

Independence Day, i Haiti är en viktig helgdag som firas den 1 januari, samma dag som nyårsdagen.

Det var den 1 januari 1804 som Haiti skrev historia genom att vara det första ”svarta landet” att erövra sin självständighet. Toussaint L’Ouverture, en av de största hjältarna, ledde sitt land till seger över den franska generalen Le Clerc i ett slavuppror. Många av generalerna dog och fick aldrig uppleva självständighetsdagen.

Haitis ursprungliga invånare kallade ön Ayiti, Quisqueya, Bohio givet av de ursprungliga invånarna. Efter att Christopher Columbus upptäckte ön på 1492 kallade han den ”Hispaniola” som betyder ”Lilla Spanien,” för att hedra den spanska kronan. Namnet ändrades till ”Haiti” (som betyder bergig mark) av de franska nybyggarna i det västra området .

När fransmännen hade makten fanns en lag som sade att endast de som tillhörde överklassen fick äta soppa. En speciell tradition var att äta soppa på nyårsdagen vilket svarta inte fick göra. När så Haiti blivit självständigt blev soppätandet en symbol för att fransmännen inte längre hade kontroll och de har sedan dess behållit traditionen att tillaga och äta soppa på nyårsdagen som ett sätt att fira friheten.

File:Flag of Haiti.svg
Haiti flagga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s