Jul – Annandag jul – Den helige Stefanos dag

Annandag jul eller Den helige Stefanos dag

26 dec
kristendom

Annandag jul är tillägnad Stefanos i största delen av den kristna världen och kallas även Stefanidagen eller tidigare mer folkligt Staffansmäss.
Sankt Stefan  räknas som kristendomens förste martyr, han stenades till döds år 33 e.Kr. för sin kistna tro.
Stefanos är skyddshelgon för hästar, kuskar, stalldrängar, stenhuggare, skräddare, vävare och timmermän. Han anropas vid besatthet, huvudvärk och för en salig död.

St Stefan kallas även Stefanos, Stefanus, sankt Stefan eller sankt Staffan, Stephen the Deacon eller Saint Stephen the Martyr.

I Sverige är annandagen, precis som juldagen, en helgdag. I Norge kallas dagen Andre juledag och i Danmark Anden juledag. I Finland kallas den även Stefanidagen eller på finska Tapaninpäivä. I USA finns inte annandagen som allmän federal helgdag.

I Storbritannien heter Annandag jul Boxing Day , medan man i Irländska Republiken säger Saint Stephen’s Day eller Wren’s Day. I Storbritannien var Boxing Day i högre ståndsfamiljer traditionellt en dag då tjänstefolket gavs ledigt. På grund av detta brukade familjen äta en kall buffé som gjorts i ordning av tjänstefolket i förväg. I många familjer följer man än idag denna tradition och äter en enklare buffélunch. Det var en tradition i det victorianska 1800-talet att hantverkare och tjänstefolk kunde hämta lådor,  ”Christmas boxes”,  dagen efter juldagen som ett tack för pålitlig service och hjälp under det gångna året.

Jul är en högtid med mycket gamla anor som firas i slutet av december. Julen har genom historien firats av olika orsaker och därtill förknippats med olika seder. I en västerländsk, kristen kontext firas julen till minne av Jesu födelse. Julhögtiden är en blandning av religiösa och sekulära traditioner och skiljer sig mycket runt om i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s