Chanukka

Chanukka; Hanuka

Judaism
Judendom

21-28 dec 2011, 9-16 dec 2012, 28 nov-5 dec 2013,17-24 dec 2014
Enligt Judisk Kalender: 25 Kislev

Chanukka (hebr: חֲנֻכָּה‎), Hanukkah, också känd som ljusets fest eller invigningsfesten (tempelåterinvigningsfesten), varar i åtta dagar vid nymåne i november-december. Det är förmodligen den mest kända judiska helgen, inte på grund av stor religiös betydelse utan för att den infaller tidsmässigt i närheten av det kristna julfirandet. En annan likhet är tändandet av chanukkaljusen som möjligen har inspirerat till seden med adventsljus inom vissa grenar av kristendomen.

Chanukka firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.Kr. sedan det under maccabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna. Enligt Talmud fצrklaras helgen med en legend om ett mirakel: Det fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Herren såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja, Channukka varar därför i åtta dagar
Varje kväll tänds ljus till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra, och så vidare. Dessa åtta dagar är dock inte helgdagar så till vida att sabbatsbuden gäller, utan snarare en utdragen fest. En relativt sen, men väl utbredd, tradition är att utbyta gåvor i samband med ljuständingen.

Till chanukka hör, en traditionell leksak i form av en snurra, dreidel (hebreiska sevivon), och maträtter friterade i olja, ibland ocksוå karp, en tradition som förekommer även i östeuropa vid julfirande.

Alla judiska helger börjar vid solnedgången och pågår till nästa dags solnedgång. Om exemelvis datumet anges till 29 sep, börjar helgen på kvällen 28 sep och pågår till kvällen 29 sep.

Mer om Chanukka
———————————————

Mer info:
Judiska Kalendrar
Judaism 101
Judendom
Judiska församlingen
Judiska församlingen Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s