Internationella migrationsdagen

International Migrant´s Day

18 december

Migration innebär byte av stad eller land och är ett samlande begrepp för invandring (immigration) och utvandring (emigration). Man räknar med att omkring var 35:e person i världen bor och arbetar i ett annat land än sitt eget. I stort sett alla länder har invandrare bland sin befolkning och antalet personer som flyttar från ett land till ett annat har ökat markant på senare tid. Detta har skapat både utmaningar och möjligheter för samhällen över hela världen och pekar på en tydlig koppling mellan migration och utveckling.

Den 18 december 1990 antog FN:s generalförsamling ”Internationella konventionen om rättigheter för alla migrerande arbetare och deras familjer”. År 2000 utropade FN officiellt den 18 december till International Migrant´s Day att årligen firas runt om i världen för att säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna.

Syftet med dagen är att ge FN:s medlemsstater tillfälle att utbyta erfarenheter och sprida information om de mänskliga rättigheter som rätten till ett värdigt liv och tillgång till sjukvård samt vidta åtgärder för att säkra migranters skyddsbehov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s