Mänskliga rättigheternas dag

Human Rights Day 

10 december

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter, står det i den första paragrafen i FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Till dessa hör bland annat likhet inför lagen, åsikts- och yttrandefrihet och rätt till undervisning och vård.

 Human Rights Day är en av FN:s internationella dagar och högtidlighålls den 10 december varje år. Dagen instiftades 1950, och datumet 10 december valdes för att hedra FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1948.

Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna är den första globala texten som slog fast alla människors värdighet och jämlikhet oberoende av hudfärg, tro eller ursprung. I förordet kan vi läsa att  författarna till förklaringen lyckats skapa ”ett dokument som sätter de universella mänskliga rättigheterna i ett individuellt sammanhang” och att den har översatts till 360 språk.

FN fastslår att 2011 har varit ett bra år för ”human rights”, bland annat tack vare sociala medier, där vanliga människor kan göra sin röst hörd och nå ut med sitt budskap.

United for Human Rights enade för mänskliga rättigheter – är en internationell, ideell organisation. Dess medlemmar jobbar aktivt för att sprida kunskapen om de mänskliga rättigheterna och ”den allmänna förklaringen…” och tillhandahålla undervisningsresurser på alla nivåer i samhället.

Sida eller Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete är ett annat organ som arbetar för de mänskliga rättigheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s