Världsaidsdagen – WHO

World AIDS Day (WAD)

1 december

Aidsepidemin är sedan mer än 25 år ett av världens största problem i nutid och har skördat över 25 miljoner liv. Med uppskattningsvis 34 miljoner som lever med hiv världen över har sjukdomen definitivt förändrat vår tillvaro. De drabbade finns främst i låg- och medelinkomstländer, men HIV idag är ett hot mot män, kvinnor och barn på alla kontinenter världen över. Världssamfundet har i de s.k. milleniemålen lovat att stoppa aids framfart till 2015.

Världsaidsdagen var ursprungligen en idé av den nu bortgångne Jonathan Mann, som var chef för det globala aidsprogrammet vid världshälsoorganisationen (WHO). Efter positiva reaktioner från över 100 hälso- och sjukvårdsministrar deklarerade WHO på 1988 års internationella aidskonferens i Stockholm den 1 december som världsaidsdagen. Detta erkändes och stöddes av FN:s generalförsamling i oktober samma år.

Dagen som hålls för att hedra aids­epidemins offer har blivit en framgångsrik PR-insats i kampen mot hiv och aids, där okunskapen är ett av de stora hindren. Vi behöver påminnas om att hiv inte har försvunnit och att det finns många saker kvar att göra! Årets kampanj fokuserar på diskriminering och vill öka kunskapen om hur det är att leva med hiv/aids. I kampanjen ”Getting to Zero” kan vi se de uppsatta målen till 2015.

Ett enkelt rött band – Red Ribbon – är symbolen för hiv/aids och för 2011 har en affisch i form av det röda bandet tagits fram. Se årets kampanj på facebook!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s