Advent

Advent

Rörlig: 27 nov – 24 dec

kristendom

Kristendom

 

Adventstiden börjar den fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. Söndagarna fram till jul kallas första, andra, tredje och fjärde advent.

 Advent (lat: adventus) betyder (Herrens) ankomst och är den inledande perioden i det kristna västerländska kyrkoåret. Adventsfirandet har sitt ursprung i julfastan, en fasteperiod som i likhet med påskfastan var 40 dagar lång. Traditionellt i den kristna kyrkan har advent alltså varit en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen ”advent” och tiden sattes till fyra veckor.

Adventsfastan (julfastan) innebar att man skulle vara återhållsam med mat, dryck och festligheter. Traditionellt har man ansett att bullrande och stimmande arbete borde undvikas. Det var inte heller någon lämplig tid att påbörja viktiga saker. Det fanns en folklig föreställning om att ordet advent, antagligen på grund av den språkliga likheten, hade ett samband med väntan.

Sättet att räkna ned tiden fram till julfirandet varierar, på norra halvklotet är det årets mörkaste tid och många hem rymmer under den här tiden en adventsljusstake med fyra ljus, där ett ljus tänds för varje söndag i advent som passerats. En annan nedräkning, populär bland barn, är adventskalendern. Advent blandas i dessa sammanhang ofta ihop med tiden 1–24 december.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s