Barnens dag – Internationella Barndagen

Internationella Barndagen

20 nov Internationella Barndagen, UNICEF

Den internationella  barndagen hör samman med

Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989 och

Förenta nationernas resolution 1954 med rekommendation att alla länder ska införa en Universal Children’s Day.

Avsikten är att uppmärksamma världsomfattande broderskap och förståelse mellan barn.  Dagen ska ägnas åt aktiviteter som hjälper barn och som främjar FN:s ideal. När resolutionen antogs, rekommenderades att första måndagen i oktober inrättas som Internationell barndag, men att regeringar själva får välja dag och/eller datum. I Sverige har alltsedan dess första måndagen i oktober varit Internationella Barndagen.

UNICEF i Sverige uppmärksammar inte första måndagen i oktober utan rekommenderar att kraftsamla aktiviteter om och med barn och unga till 20 november. I Sverige samlas barnrättsorganisationer kring denna dag för att arrangera aktiviteter där barn och unga deltar.

Barnens Dags rörelsen  i Sverige uppstod vid sekelskiftet 1800/1900. Uppgiften var att samordna och organisera det insamlings- och välgörenhetsarbete som alltsedan 1884 pågått till stöd för anordnandet av  ”stärkande sommarvistelser – kolonier – för fattiga, trångbodda, klena, svaga och sjukliga barn”

Barnens dag anordnas på olika datum i olika platser.

I Sverige firas inte Barnens dag i någon större utsträckning, men det finns en del lokala, återkommande arrangemang. Datum som ofta återkommer är 13 maj, 1 juni, första måndagen i oktober.

 

1 juni  Internationell Barnens dag

Världskonferensen för Barns välbefinnande (Well-being of Children) i Geneve, Schweiz, proklamerade att 1 juni 1925 skulle vara Internationell Barnens Dag. Det är oklart varför just 1 juni valdes, en teori är att Kinas konsul i USA samlade ett antal föräldralösa kinesiska barn för att fira Drakbåtsfestivalen som inföll 1 juni det året och även sammanföll med konferensen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s