Arkivens dag

Arkivens dag –

Andra lördagen i november

(12 nov 2011, 10 nov 2012, 9 nov 2013, 8 nov 2014)

 

Arkivens dag är ett sedan 1998 årligen återkommande evenemang för att öka intresset för arkivens verksamhet hos allmänheten och visa på dess möjligheter och betydelse som kulturinstitution. Dagen är ett samarbete mellan alla typer av arkiv över hela landet och är del i ett större samverkansprogram, ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet”.

Ett nordiskt samarbete har också etablerats och numera arrangeras Arkivens dag samtidigt i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna.

2011 års tema var Konst, och det var fritt för varje arkiv att tolka temat på sitt eget sätt. Trafikverket i Gävle visar järnvägsmuseets konstsamling medan man på Riksarkivet passar på att visa exempel på konstiga arkivhandlingar från dess olika avdelningar.

Arkiven innehåller de viktigaste källorna till kunskapen om vår historia och har en grundläggande funktion för samhällslivet och demokratien. Att vi har möjlighet att gratis besöka och forska i de svenska arkiven, som alla har tillgång till oavsett medborgarskap, är en viktig medborgerlig rättighet som arkiven vill betona under Arkivens dag.
Med öppet hus-arrangemang kan du ta del av spännande historiska dokument eller följa arbetet med att säkerställa den information som skapas idag. Utställningar och föreläsningar står också på programmet, och ofta samverkar man med bibliotek, hembygdsföreningar och släktforskare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s