Allhelgonadagen

Allhelgonadagen (Alla helgons dag)

1 november inom katolsk kristendom
5 nov 2011 i Sverige  (lördagen mellan 31 oktober och 6 november)

kristendom, katolska kyrkan

Ursprungligen var Alla Helgons dag en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i de flesta länder.

Alla Helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av katolska kyrkans helgon. De

Kristendom

helgon som inte har en egen dag firas särskilt denna dag.
I anglosaxiska länder motsvaras Alla helgons dag (All Saints Day) snarast av Halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows’ Eve.

Alla helgons dag har firats den 1 november varje år (i ortodoxa kyrkor söndagen efter pingst / Trinity söndag) sedan år 300 e Kr. Dagen är också känd i väst som All Hallows, Alla helgons dag eller Hallowmas. Dagen tillägnas alla helgon och martyrer, både kända och okända.
I Mexiko är 1 november Barnens Dag för de Döda: El Día de los Angelitos.

I väst kallades tidigare dagen före Alla helgons dag (31 oktober) ”All Hallows Eve”, något som med åren har förändrats till Halloween. Dagen efter, den 2 november, är Alla Själars dag – i Mexiko är det de vuxnas Dag för de Döda (Dia de Muertos).

På Alla Helgons dag tänder kristna ofta ljus för de döda, och besöker familjens gravar. På de flesta platser är det ett sorgligt tillfälle, ett undantag är t ex Filippinerna där det firas en fest med mat och dryck.

Trots att det ursprungligen är en romersk-katolsk högtid uppmärksammas Alla helgons dag även i de flesta protestantiska kyrkor. I den ortodoxa inriktningen börjar fastan dagen efter, i den lutherska kyrkan, där den firas den första söndagen i november, är det en allmän minnesdag för de döda.
Östliga kristna kyrkor följer en äldre tradition och firar inte alla helgon på hösten utan första söndagen efter pingst, ”Alla Helgons Söndag” ( 19 juni 2011). Även inom den romersk-katolska kyrkan tycks detta ursprungligen ha skett på våren.

I Sverige firas Alla Helgons Dag den första lördagen mellan 30 oktober och 5 november, år 2011 är det den 5 november.  Att hedra de döda genom att tända ljus på gravarna är en tradition som funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet.  År 1953 flyttades i Sverige alla helgons dag till lördag, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var dåförtiden en arbetsdag). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara allhelgonadagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s