Halloween

Halloween  
31 oktober

Namnet kommer från ”All-Hallow-Even” eftersom det är kvällen före All Saints’ Day eller All Hallows Day (Alla helgons dag). Halloween firas traditionellt alltid den 31 oktober i USA och Storbritannien. Dagen firas även på Irland och i Skottland, Schweiz, Kanada och Japan. Där är den en fast högtid på samma sätt som våra jul- och nyårshögtider.
Hallowen har sitt ursprung på Irland då irländska invandrare på 1840-talet tog med sig seden, som var en blandning av kristet och folkligt, till USA. Den utvecklades till att folk gick omkring utklädda och knackade dörr för att få ihop till ett gemensamt kalas. Om man inte fick med sig något ställde man till med upptåg.
Numera är seden sedan 1990-talet spridd även i Sverige . Barn går runt utklädda till häxor och säger ”Bus eller godis?”. Det finns dock en svensk opinion som anser att Halloweens införande i Sverige endast tjänar kommersiella syften och konkurrerar med den seriösare allhelgonahelgen. Dessutom råder ofta förvirring om vilken dag Halloween skall firas i Sverige.
Att hedra de döda genom att tända ljus på gravarna är en tradition som funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet då Allhelgonadagen firats. Sedan 1953 firas Alla helgons  dag i Sverige den lördag som infaller under tiden den 31 oktober-6 november, år 2011 är det den 5 november.

För att läsa mer om just Halloween i Sverige rekommenderas sidan ”Högtider – När är Halloween 2012 i Sverige?”

Halloween i Storbrittaninen är känt under olika traditionella namn: Samhain inom  Wicca och Neo-Pagan,  Oiche Shamhna på Irland, Calan Gaeaf  i Wales, Allantide  i Cornwall (sydvästra England) och Hop-tu-Naa  på Isle of Man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s