FN-dagen 24 oktober

United Nations Day

Årsdagen av ikraftträdandet av FN-stadgan har firats den 24 oktober sedan 1948. I och med att medlemsländerna denna dag år 1945 undertecknade FN-stadgan grundades FN officiellt.

Traditionellt markeras FN-dagen över hela världen genom möten, diskussioner och utställningar om resultat och organisationens mål. Varje år uppmärksammas något speciellt tema. FN:s generalsekreterares årliga budskap finns här.

År 1971 antog Förenta nationernas generalförsamling rekommendationen att medlemstaterna skall uppmärksamma den här dagen som en helgdag.

 

I Sverige har en FN-bakelsen skapats, sedan 2005 har den serverats på konditorier runt om i landet i anslutning till FN-dagen. Bakelsen tjänar som en manifestation för FN-tanken om globalt samarbete och inbringar pengar till FN:s humanitära arbete. När du köper en FN-bakelse går en del av priset till FN:s minröjningsarbete och till människor som skadats av minor.

 

Samma dag uppmärksammas  Världsdagen för information om utvecklingsfrågor, World Development Information Day.

Med denna dag vill FN uppmärksamma allmänna opinionen i världen på utvecklingsproblem och behovet av att stärka det internationella samarbetet för att lösa dem.
Datumet sammanfaller med FN-dagen eftersom den 24 oktober 1970 också var dagen för antagandet av den internationella utvecklingsstrategin för FN: s andra utvecklingsårtionde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s