The Cravat Day

Internationella Slipsdagen – The Cravat Day

18 oktober

Academia Cravatica  har utlyst den 18 oktober som den internationella slipsdagen, ”Dan kravate” och verkar för att allt fler länder runt om i världen ska uppmärksamma klädesplagget.

Slips är en typ av kravatt, liksom flugan som anses ha samma ursprung. Från början har halsdukar för män kallats kravatt men ordet har fått innefatta allt från slips till långa halsdukar och finns i nutid även för kvinnor. Ordet kravatt kommer från franskan och är bildat från nationalitetsbeteckningen kroat. Kroaterna anses vara de som introducerade kravatten. Det kroatiska ordet för slips är ‘Kravata’.

Slipsdagen

Academia Cravatica är en institution i Kroatien som verkar för att marknadsföra slipsen som ett kroatiskt och europeiskt världsarv.   Institutionen har sitt säte i Zagreb (Kroatien) och grundades den 26 mars 1997.

Institutionen är känd för sina spektakulära utställningar och projekt. År 2003 skapade de en uppmärksammad installation då de knöt världens största slips runt amfiteatern (Arena) i staden Pula. Installationen uppmärksammades av media runt om i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s