World Food Day – FAO

Världshungerdagen eller Världslivsmedelsdagen

16 oktober

Varje år sedan 1979 uppmärksammar FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) World Food Day. Syftet är att lyfta fram de oerhörda problem som orsakas av fattigdom och hunger i stora delar av världen och på så sätt bidra till att öka allmänhetens medvetenhet om situationen. Viktigt är att stärka internationell och nationell solidaritet i kampen mot hunger, undernäring och fattigdom.

Temat för Världshungerdagen 2011 är ”Livsmedelspriser – från kris till stabilitet”. Ämnet är valt med tanke på de plötsliga prissvängningarna på livsmedel och man tar upp orsaker, effekter och möjliga lösningar. Aktiviteter genomförs både på lokal och regional, nationell och internationell nivå.

FN:s Milleniemål, som innebär att hungern ska vara halverad år 2015, är långt ifrån uppfyllt. Årsskiftet 2009/2010 var över en miljard människor konstant undernärda enligt FAO och var sjätte sekund dör ett barn till följd av hungerrelaterade problem. Av den totala barnadödligheten kan över hälften relateras till undernäring, brist på rent vatten och dåliga sanitära förhållanden.

År 2050 beräknas världens befolkning uppgå till nio miljarder. För att möta det växande behovet av livsmedel uppskattar FAO att produktionen måste öka markant och att denna ökning måste ske på ett miljömässigt hållbart sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s