Världsdagen för psykisk hälsa

World Mental Health Day – WHO

10 oktober

”Hur kan ett feltryckt frimärke värderas till flera miljoner men en kantstött människa till ingenting? (annonstext hämtad från ”Psykekampanjen 2000″)

Varje år sedan 1992 anordnas Världsdagen för psykisk hälsa eller World Mental Health Day över hela världen den 10 oktober. Dagen instiftades av World Federation for Mental Health 1992 för att öka medvetenheten om ett av världens största hälsoproblem

Temat för 2011 lyder ”Investera i psykisk hälsa”. WHO skriver på sin hemsida att ”De ekonomiska och mänskliga resurserna är otillräckliga. Majoriteten av låg- och medelinkomstländer avsätter mindre än 2% av sin hälsobudget till detta.” De fastslår också att behandlingsbehovet för psykiska och neurologiska störningar samt drogmissbruk är enormt, särskilt i fattiga länder. Dagen främjar en öppen diskussion om psykiska störningar och investeringar i förebyggande behandling.

I Sverige hålls bland annat ett seminarium i Stockholm arrangerat av NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa). En annan satsning som pågår är ”Hjärnkoll – För ett psykiskt friskare Sverige”, ett treårigt projekt med ekonomiskt bistånd från regeringen som har som mål att skapa större förståelse och förbättra allmänhetens attityder till personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s