Internationella äldredagen

International day of older persons – WHO

1 oktober

Världens befolkning blir allt äldre. Idag är över 600 miljoner människor 60 år eller äldre och antalet ökar snabbt, speciellt i utvecklingsländerna, och 2050 har enligt FN siffran ökat till 2 miljarder. För första gången i mänsklighetens historia kommer det då att finnas fler personer över 60 år än barn I världen.

Redan 1990 proklamerade FN:s generalförsamling den 1 oktober som ”Day of older persons” och 1991 antogs FN:s principer för äldre personer. – Dessa grundläggande principer – oberoende, deltagande, vård, självförverkligande och värdighet – befäster de mänskliga rättigheterna för äldre och ge oss de mål som vi strävar efter, säger generalsekreterare Ban Ki-moon inför äldredagen 2011. Läs hela uttalandet här!

Sedan 2002 finns även en handlingsplan, Madrid International Plan of Action on Ageing.
Temat för 2011 är ”Lansering av Madrid Plus 10: Ökade möjligheter och utmaningar med det globala åldrandet”. Äldre människor är en ny kraft för utveckling! kan man läsa på WHO:s sida.

Personskador utgör ett av de största hälsoproblemen bland äldre människor i Sverige. Därför är äldresäkerhet en prioriterad fråga för samhället. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har startat en kampanj kallad Peppar peppar… en dag för seniorers säkerhet för att synliggöra risker för äldre i vardagen och genom information försöka minska antalet olyckor. Kampanjen brukar genomföras just på äldredagen och MSB samarbetar med kommuner, landsting och andra berörda organisationer runt om i Sverige. Läs mer på MSB:s hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s