Labor Day

Labor Day

första måndagen september                                                                                                                5 sep 2011, 3 sep 2012,

USA, Kanada

Ett årligt nationellt firande av USA:s arbetare för de bidrag de givit till att skapa ”ett starkt, framgångsrikt och välmående land.”
Oftast uppmärksammas dagen med parader, tal, grillfester och utflykter. Dagen har också kommit att bli det inofficiella slutet på sommarsäsongen då många skolor startar efter Labor Day.
Labor Day firades första gången 1882 i New York varifrån idén om en arbetarnas helgdag spred sig över landet och 1884 blev en nationell helgdag som i USA firas första måndagen i september.

I Kanada har Labor Day firats första måndagen i september sedan 1880 och kan spåras bakåt till 1872 då kraftiga protester genomfördes i Toronto med krav på att minska arbetstiden till 58 timmar i veckan.

Labour Day Parad (Toronto, Canada) omkring år 1900

Labor Day är en årlig helgdag som firas i flera länder på olika datum. Kan jämföras med den 1 maj då många länder firar Internationella Arbetardagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s