Tisha B’Av

Tisha B’Av

Judaism
Judendom

9 aug 2011, 29 jul 2012, 16 jul 2013, 5 aug 2014
Judisk Kalender : 9 Av

Tisha B’Av (Tisha beav, TishI-uh Bahv) ”nionde dagen i månaden Av”,  är en årlig fastedag som firas framförallt till minne av den första förstörelsen av Jerusalems tempel.
Denna dag är kulmen på en tre veckor lång sorgeperiod till minne av två tillfällen då Jerusalem förstörts. Under denna period bör inga bröllop eller andra festligheter hållas, och man avstår från att klippa sitt hår. 1-9 Av avstår man från att äta kött och dricka vin (utom på Sabbaten) och man använder inte helt nya kläder. En sed under Tisha B’Av är att besöka kyrkogårdar, gravplatser och murarnas ruiner som påminnelse om smärtan och sorgen efter templets förstörelse

Som sorgehögtid är det främs ortodoxa judar som uppmärksammar dagen genom fasta. De tillåter inte heller att man badar, tvättar händerna, bär skor av läder eller använder parfym. Att roa sig den här dagen anses vara fel eftersom man då distraheras från att sörja. Att läsa i torah under tisha beav är egentligen förbjudet med tanke på att läsning i de heliga skrifterna tillför glädje, men det finns undantag: då texter som lämnar en känsla av sorg läses är det tillåtet.

Jerusalems tempel sägs ha förstörts exakt samma datum, första gången år 586 f.Kr. då kungen i Babylonien brände ned templet brände ner templet och Jerusalem förstördes . Andra gången var år 70 e.Kr. då romarna brände ned det. Västra muren, ”klagomuren”, är vad som idag återstår av muren.

Vid Tisha B’Av uppmärksammas också de andra tragedier judarna utsatt för historiskt, av vilka många anses ha inträffat just denna dag, t ex utvisningen av judarna från Spanien år 1492.

17:e Tammuz (Shiv’ah Asar b’Tammuz), 3 veckor före Tisha B’Av,  är en mindre judisk fastedag till minne av att Jerusalems förstörelse och markerar inledningen av den treveckor långa sorgeperiod som leder fram till Tisha B’Av.

Alla judiska helger börjar vid solnedgången och pågår till nästa dags solnedgång. Om exemelvis datumet anges till 29 sep, börjar helgen på kvällen 28 sep och pågår till kvällen 29 sep.

Mer om Tisha B’Av

————-

Mer info:
Judiska Kalendrar
Judaism 101
Judendom
Judiska församlingen
Judiska församlingen Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s