Sju systrars dag, Qixi festival

Qi Qiao Jie, Qixi Festival

6 aug 2011, 23 aug 2012, 13 aug 2013, 2 aug 2014

Kina

Qi Qiao Jie är Kinas motsvarighet till Alla hjärtans dag och infaller den sjunde dagen i den sjunde månaden i den kinesiska månkalendern.
Dagen omgärdas av två olika legender, i båda spelar stjärnornas position denna dag en stor roll.
Enligt den ena versionen hade Himmelens Gudinna sju döttrar (stjärnor).  En herde, Niu Lang,  fick syn på dem när de badade och beslöt sig för att skoja med dem genom att gömma deras kläder.Eftersom han sett den yngsta dottern, Zhi Nu, naken blev de tvugna att gifta sig och levde lyckliga på jorden i sju år. Modern, den Himmelska Gudinnan saknade dock sin dotter så Zhi Nu blev tvungen att komma tillbaka och fick därefter bara möta Niu Lang en gång om året – just denna dag,den sjunde dagen i den sjunde månaden.

Enligt den andra legenden var Zhi Nu och Niu Lang féer som levde på var sin sida om Vintergatan. Eftersom de båda var ensamma försökte den Himelske Jade-kejsaren föra samman dem – och lyckades alldeles för bra! Zhi Nu och Niu blev så förtjusta i varandra att de misskötte sina uppgifter vid Vintergatans stjärnor. Jade-kejsaren blev irriterad på dem och beslöt att de bara skulle få träffas en gång om året – just denna dag,den sjunde dagen i den sjunde månaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s