Hiroshima

Hiroshima-dagen

6 aug

Den 6 augusti 1945 klockan 08.15 fälldes atombomben, med beteckningen Little Boy, över staden Hiroshima i Japan. Bomben vägde 4000 kg varav 60 kg var uran. Bomben släpptes från 10 000 meters höjd och detonerade på 600 meters höjd för att få maximal effekt.

Hiroshima valdes eftersom det var en stor stad, men också ett militärt mål med vapenfabriker. Runt 100 000 människor uppskattas ha dött omedelbart eller inom ett par timmar. Ungefär lika många har senare avlidit av strålskador. Det finns fortfarande en tydlig effekt på äldre överlevande, vilka drabbas av cancer eller högt blodtryck oftare än jämnåriga från andra delar av Japan. Det exakta antalet dödsoffer på grund av ökad cancerrisk är svårt att fastställa konkret, då det är den totala effekten av omgivningsmiljön och arvsanlag som ger cancerutfall. Otvivelaktigt har dock risken för cancer ökat signifikant även lång tid efter bombningen.

Beslutet om bombinsatsen fattades av USAs president Harry S. Truman och utfördes av Enola Gay, ett exemplar av flygplanstypen B-29 Superfortress .

Fredsmonumentet  ”Genbaku Dome” i Hiroshima bildar ett parkområde i stadens centrala del och är sedan 1996 uppsatt på UNESCOs världsarvslista.  Ett av parkens centrala element är ”Atomkupolen”, The Atomic Dome, det genombrända skalet av den enda byggnad som stod kvar något så när upprätt i närheten av explosionspunkten.

Fredsmonumentet "Genbaku Dome" i Hiroshima

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s