Ramadan

Ramadan

Islam

(Ramadhan, Ramazan)

1 aug – 30 aug 2011, 20 jul – 18 aug 2012, 9 jul – 7 aug 2013, 28 jun – 27 jul 2014, 18 jun -17 jul 2015, 6 jun – 5 jul 2016

Islam

Dag 1  – Fastemånaden inleds (Enligt hijrakalendern/muslimsk kalender: 1 Ramadan)
Dag 20 – 29 – Laylat Al-Qadr (en av de sista 10 dagarna av månaden Ramadan)
Dag 30 – Ramadan avslutas / Eid al-Fitr (1 Shawwal)


Ramadan
är den nionde månaden i det Muslimska kalenderåret, betraktas som en helig månad och är en av islams fem pelare.   Enligt den gregorianska kalendern flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år eftersom den muslimska kalendern är en månkalender.

Muslimer förväntas fasta varje dag under månaden, traditionellt betraktas fastetiden infalla när det är så ljust att det går att skilja en vit tråd från en svart. När de inte går att skilja åt är det tillåtet att äta.
Genom att från gryning till skymning helt avstå från mat, dryck, sex och rökning ska muslimer som deltar i fastan lära sig tålamod och ödmjukhet och öka sin medvetenhet om det gudomliga i skapelsen. De ber mer än vanligt, önskar då förlåtelse och vägledning för att leva rättfärdigt och rena sig själva genom avhållsamhet och goda gärningar.
Alla förväntas uppträda väl, ge allmosor (zakat), högakta sin familj och undvika våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och ryktesspridning.  Ramadan är också en tid för festligheter då familjer, släktingar och vänner träffas för att bryta fastan eller äta senare måltider tillsammans.
Laylat al-Qadr (arabiska: لیلة القدر) (”Allmaktens natt”, ”Ödesnatten”, ”Kraftens natt” eller ”Härlighetens natt”)
lär enligt Koranen vara den natt under månaden ramadan då Muhammed den första uppenbarelsen , vilket beskrivs i den nittiosjunde suran Al-Qadr. Den firas ofta natten till den 27:e ramadan av sunnimuslimer och den 23:e samma månad av shiamuslimer.

Ramadan följs av högtiden Eid al-Fitr som börjar sista dagen av Ramadan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s