Sjusovaredagen

Sju sovare, sjusovaredagen eller sju sovares dag

27 juli

Kristendom


Sjusovaredagen var från början en kristen helgondag till minne av sju kristna män som, enligt en gammal legend, under 200-talet e.Kr. gömde sig en grotta för att undkomma romerske kejsaren Decius förföljelse. Där föll männen i sömn och vaknade inte upp förrän 200 år senare,  år 447 e. Kr, då den milde kejsare Theodosius regerade.

Ända fram till förra sekelskiftet var denna dag inom kristendomen reserverad för de legendariska sjusovarna Johannes, Constantinus, Maximanus, Malkus, Martianius, Dionysios och Serapion. Fram till år 1901 var sjusovaredagen en helgondag även i Sverige, i Finland och Norge uppmärksammas dagen fortfarande.

Den här historien har egentligen inte mycket med kristendomen att göra, även om man nödtorftigt försökt göra helgon av sjusovarna. Den är från början en gammal folksaga och ingår även i Koranen.

I folktron har dagen levt kvar, så till exempel har det sagts att om man sov för länge på sjusovaredagen så skulle man vara sömnig och försova sig under resten av året. Den som var sist upp kunde utsättas för bus av de som vaknande tidigt.
Sjusovaredagen var också en viktig dag i Bondepraktikan och för väderleksspådomar: regnade det på sjusovaredagen skulle det regna de följande sju veckorna.

Rysk ikon föreställande de sju sovande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s