Bellmandagen

Bellmandagen

26 juli

Den 26 juli eller närmsta helgdag firas Bellmandagen i Stockholm till minne av skalden Carl Michael Bellman. Det är en gammal tradition och folkfest som upprätthålls av Par Bricole-sällskapet. Det är även en Skansentradition sedan 1893.

Par Bricole är ett ordenssällskap med ca 5000 medlemmar som tillkom år 1779 och har som mål att vårda och bevara det svenska kulturarvet, särskilt vad rör sång, musik, teater och talekonst. År 1829 firade de sitt 50-årsjubileum och lät då bekosta en byst av Carl Michael Bellman vid nuvarande Bellmansro på Djurgården i Stockholm, en plats där diktaren ofta lär ha suttit. Invigningen skedde just den 26 juli och närvarande var bland andra kungaparet och Bellmans åldriga änka samt en talrik folkskara.

Invigning av Bellmansbysten vid Bellmansro på Djurgården, Stockholm

I år (2011) inbjuder Par Bricole till gratisevenemang på Djurgården. Det blir kortege till Bellmansro som följs av högtidstal och kransnedläggning och fortsatt firande med trubadurer, hornblåsare och kör som underhåller med Bellmansånger.

Även Skansenstiftelsen firar dagen med festligheter och rött vin och pimpinella – allt i stilenliga 1700-talsdräkter som sig bör.

Läs mer om skalden:  http://www.bellman.net/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s