Internationella befolkningsdagen

World Population Day

11 juli

World Population Day är ett årligt evenemang som syftar till att öka medvetenheten om de globala befolkningsfrågorna. Som tema för 2011 har FN:s befolkningsfond UNFPA (United Nations Population Fund) valt mäns delaktighet i kvinnors vardag. Man vill med detta lyfta fram männens betydelse för jämställdhetsarbetet; att förbättra kvinnors ställning, hälsa och villkor i övrigt.

Evenemanget inrättades av styrelsen för FN:s utvecklingsprogram 1989 och inspirerades av det allmänna intresset för ”femmiljardersdagen” den 11 juli 1987, då en jugoslavisk nyfödd pojke blev den 5.000.000.000:e världsmedborgaren.

Den stora nedgången i dödlighet som startade på 1800-talet har bidragit till en snabbt växande folkmängd, från ca 1 miljard 1810 till 6,9 miljarder 2010. Spädbarnsdödligheten har sjunkit kraftigt under de senaste 100 åren, och enligt FN:s statistik är medellivslängden i världen idag 67 år jämfört med 58 år på 1970-talet. Tittar vi på FN:s befolkningsprognos som sträcker sig till år 2300 beräknas Sverige vid prognosperiodens slut ha en medellivslängd på 105 år (!), en av de högsta i världen.

Aktuella prognoser visar en fortsatt ökning av befolkningen – dock med en stadig nedgång i tillväxttakten. Enligt denna kommer  befolkningen att uppgå till mellan 7,5 och 10,5 miljarder år 2050 (källa: Wikipedia).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s