Nationaldag Isle of Man, Kap Verde, Venezuela, Algeriet

Nationaldag 5 juli

Venezuela –  självständighet från Spanien deklarerad 5 juli 1811.

År 1522 upprättades de första permanenta spanska bosättningarna i Sydamerika i dagens Venezuela. Venezuela förblev en del av flera olika spanska kolonier fram till självständigheten 1811

Under ledning av Simon Bolivar, sydamerikansk general, ledde självständighetskrigen till att Venezuela liksom  Colombia (Nya Granada),  Peru, och Ecuador befriades från det spanska väldet.  Bolivar är känd som  ”El Libertador” (Befriaren) och hans mål lär ha varit att samla alla de tidigare spanska besittningarna i ett ”Sydamerikas Förenta Stater”

Kap Verde – Självständighet från Portugal erkändes 5 juli 1975.

Kap Verde – öarna upptäcktes och koloniserades av Portugal år 1456, de var tidigare obebodda.  Efter en tids befrielsekamp på 1900-talet ledd av Afrikanska partiet för självständighet åt Guinea och Kap Verde (PAIGC) blev såväl  Kap Verde som Guinea-Bissau självständiga den 5 juli 1975.

Isle of Man, en ö i Irländska sjön mellan öarna Storbritannien och Irland. Ön är en ”Crown Dependency” som lyder under Storbrittanien men är självstyrande på många områden.

På nationaldagen, Tynwald-dagen  (Laa Tinvaal), möts parlamentet i staden St John’s istället för på sin ordinare mötesplats i staden Douglas.  Delvis hålls mötet utomhus och är ända sedan 1400-talet känt som ”Midsommar-domstolen”.

Algeriet –har två nationaldagar:

Självständighetsdagen den 5 juli uppmärksammar årsdagen av när Algeriet erhöll sin självständighet från Frankrike år 1962.

Revoulitionsdagen den 1 november uppmärksammar minnet att landet började strida mot Frankrike 1954.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s