Pingst, Pingstdagen

Pingstdagen, Pentecost

(Whit sunday)

Kristendom

49 dygn (7 veckor) efter påskdagen

12 juni 2011, 27 maj 2012, 19 maj 2013, 8 jun 2014, 24 maj 2015

kristendom

I den kristna världen firas pingst till minnet av nedstigningen av den heliga Ande över apostlarna ”som en mäktig, brusande vind”. (enligt Bibeln, Apostlagärningarna).
Den kristna kyrkan anses ha fått sin början i och med pingstdagen som ibland kallas den kristna kyrkans ”födelsedag”. Jesu lärjungar började vid denna tid att organisera en församling och missionera, det var också första gången som ”tungomålstal”  visade sig som ett tecken på uppfyllelse av ”den helige ande”.

Pingst har firats som en egen högtid inom den kristna kyrkan sedan 200-talet e.Kr. men tidpunkten är beroende av när Påsken infaller. Pingstdagen firas inom de västliga kyrkorna 49 dygn (7 veckor) efter påskdagen och 10 dagar efter Kristi himmelsfärds dag.
Ordet pingst kommer av det grekiska ordet pentekoste, ’den femtionde’.

Precis som vid påsk firas även en judisk högtid vid ungefär samma tid, det är högtiden Shavuot som från början var en skördehögtid men sedan kom att även fira minnet av att Gud överlämnade de tio budorden på Sinai berg.

I Sverige kallas Pingsten ibland ”Hänryckningens tid” efter dikten ”Nattvardsbarn” av Esaias Tegnér som anspelar på att det är lätt att känna sig hänryckt då naturen står i sin skiraste grönska och sommaren är på väg.

En öst-ortodox ikon föreställande pingsten. Ikonen visar nedstigandet av den Helige Ande över apostlarna. I nederkant en allegorisk form, kallad Kosmos, som symboliserar världen.

En tanke på “Pingst, Pingstdagen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s